Göteborg har lika stor brist på kontorslokaler som på bostäder. På den glödheta marknaden tävlar nu olika arrangörer av seminarier om branschens uppmärksamhet.

Lokalmarknadsdagen är en klassiker i Göteborgs fastighetsvärld. Arrangemanget firade 30 år i höstas med mer än 500 deltagare. Och intresset för stadsutveckling och fastighetsinvesteringar har exploderat. För första gången skapas därför en extraupplaga av heldagsseminariet.

Trots sitt anspråkslösa namn brukar Lokalmarknadsdagen vara årets bästa tillfälle att skaffa sig en överblick över globala och lokala trender, efterfrågan, hyresutveckling och näringslivets utveckling.

Det är samtidigt en mötesplats för branschen med möjlighet att knyta nya affärskontakter.

Den nya vårupplagan av Lokalmarknadsdagen äger rum 18 februari på Clarion Hotel Post. Den är ett samarbete mellan Business Region Göteborg, Fastighetssverige och Lokalnytt.

Programmet är fullspäckat med föredrag och diskussioner som också fungerar som en termometer på den regionala konjunkturen och Göteborgs attraktionskraft.

På programmet står, bland mycket annat, analys av de underliggande faktorer som bromsar bostadsbyggandet i Göteborg, utfrågning av bostadsjätten Akelius koncernchef Pål Ahlsén, internationella investeringar i Göteborg och diskussion om hur billiga hyresrätter i Frihamnen ska bli verklighet.

Det stora intresset för fastighetsmarknaden har skapat underlag för ytterligare ett heldagsseminarium på samma plats två veckor senare. Då är det Fastighetsvärlden som bland annat lockar med bostadsminister Mehmet Kaplan, utsikter för bostadsmarknaden och frågan hur länge kontorsboomen varar.

I mitten av april arrangeras sedan Business Arena Göteborg på Svenska Mässan. Det är också en mötesplats för fastighetsbranschen.

– Att Lokalmarknadsdagen får efterföljare visar hur hett Göteborg uppfattas när det gäller att bygga och äga fastigheter, investera i handel och göra andra etableringar, säger Roger Strömberg, seniorrådgivare på etablerings- och investeringsavdelningen på Business Region Göteborg.