PlasTactic är mötesplatsen för alla som är intresserad av de senaste trenderna inom polymera (plast) material och då framför allt inom design, konstruktion och produktutveckling. Björn Florman, skapare av Materialbiblioteket på Stockholmsmässan, medverkar på PlasTacic där han håller seminariet Plastens historia och framtid samt att han producerar hela utställningen och seminarieprogrammet. PlasTactic är en del av Elmia Polymer, Skandinaviens största mässa för plast- och gummiindustrin och som pågår 21-14 april på Elmia.

PlasTactics materialutställning är en arena och ett inspirationsforum för att sprida kunskap om nya material, visa upp smart design där plaster varit avgörande för både form och tekniska lösningar.

– Vill du uppdatera dig om de senaste trenderna inom området polymera material är det PlasTactic och Elmia Polymer 2015 som gäller, säger Björn Florman, Materialbiblioteket. Nya bioplaster, smarta applikationer och som alltid en blick in i framtiden.

Ett tema för 2015 års upplaga av PlasTactic är kompositer

– Starka och lätta konstruktioner är mer intressanta inom industrin än någonsin tidigare. Vi ser också hur tillverkningsmetoderna blir alltmer automatiserade. Att tillverka en produkt i till exempel kolfiberarmerad plast behöver idag inte vara ett komplicerat och tidskrävande hantverk, säger Björn Florman.

För att ta ett rejält grepp om kompositer och design gästas PlasTactic bland annat av det superheta svenska företaget KMX Group som tillsammans med Volkswagen utvecklar rallybilar i naturfiberkomposit. Besökaren kan också vänta sig en ännu längre blick in i framtiden. Andreas Björnsson som doktorerar på Linköpings Universitet kommer till PlasTactic för att berätta om sin forskning i automatiserad tillverkning av kompositer för rymd- och flygindustrin.

– Du kan också se till att bli uppdaterad om det smått mytomspunna materialet Grafen. Avgust Yurgens som är professor i mikroteknologi och nanonvetenskap kommer bland annat att berätta om grafenets möjligheter för produktutveckling och design.

Elmia Polymer och PlasTactic pågår den 21-24 april på Elmia i Jönköping. En mässa som genomförs vart tredje år.