Om man kan ta med sig hunden till himlen är tveksamt, men till ombyggda ICA Maxi Stormarknad Östersund kan man definitivt och med gott samvete ta med sig hunden.
En av nyheterna i den utbyggda butiken, som stod klar i maj i år, är nämligen en egen hundparkering med separata bås för fyra hundar.

ICA Maxi Stormarknad på Stadsdel Norr i Östersund har blivit större. 1400 nya kvadratmeter har lagts till den befintliga butiken och utbyggnaden ger många nya möjligheter.

Den större och uppdaterade butiken stod klar under maj månad. Arbetena inleddes i början av det här året.
Apoteket Hjärtat ryms nu inne i den nya och större byggnaden. Dessutom har caféet fått en större yta med fler sittplatser och man kan nu också servera pizza. En stor del av tillbyggnaden har inneburit en större yta för nuvarande varuutbud.  Minihuset med barnpassning har också blivit betydligt större. Bageriet är även utbyggt, förbutiken har blivit större och det finns nu en förbättrad manuell disk för chark, delikatess och fisk. Vid sidan om det nuvarande utbudet säljs det nu också sushi, som tillagas inne i butiken.

Drive-in
En annan nyhet som möjliggjorts med utbyggnaden är en drive-in-hämtning av beställda matkassar. ICA Maxi har sett en mognad och en stark ökning av näthandeln med matvaror och som första butik i Jämtland bygger man därför en bättre logistik för de som gör sina affärer på nätet. Vid den nya östra kortsidan kommer det att bli ”drivethrough”, för hämtning av varukassar som har beställts på nätet. Här har det också byggts kylrum för förvaring av varor.

Andra nyheter i butiken är en tredje kassautcheckning. Förutom traditionella kassor och självscanning kommer man att komplettera med en självutcheckning.

Flytt av gavel
Fastec har varit total- och byggnadsentreprenör för utbyggnaden.

– Den största utmaningen i projektet var att flytta hela den befintliga gaveln och ändra spännvidden på limträpelarna. Vi öppnade upp hela gaveln och från att ha haft en indelning på 6 meter är det nu en indelning på 24 meter. Det var en väldigt spännande manöver. Allt detta gjordes samtidigt som butiken var öppen, förklarar Nicklas Sandström, projektchef vid Fastec.

– Vi gjorde en provisorisk vägg 1,5 meter innanför som höll butiken från den tilltänkta nya byggnaden, som vi gjorde tät ända upp mot taket. Vi gjorde sedan våra ingrepp upptill i fasaden och i sandwichelementen för att kunna lägga in och växla in en ny limträbalk. En stor utmaning var att behålla skalskyddet.

– Vi besiktade projektet i början av april och i slutet av april hade vi gjort färdigt de små punkter som var kvar. Under maj månad gjorde vi klart all utvändig mark. Det arbetet var väderberoende, säger Nicklas Sandström.

a hund
En av nyheterna i utbyggda ICA Maxi Stormarknad Östersund är den särskilda hundparkeringen med separata bås för fyra hundar.

En framgångsfaktor i projektet har varit de veckovisa mötena med hela ledningsgruppen för att all information skulle nå ut brett till alla som jobbar i butiken.

– Samarbetet med ICA-handlaren Kent Kristoffersson har varit suveränt. Han tog med sig hela gruppen i dialogen på en gång. Han insåg att det gällde att få rätt information rakt ut i omloppet, betonar Nicklas Sandström.

Detaljplaneändring
Redan när ICA Maxi i Östersund öppnade för åtta år sedan ville man ha en större anläggning, men det tålde inte detaljplanen och man fick inte bygga i den storlek man ville ha. Efter många turer och till slut en detaljplaneändring kunde utbyggnaden inledas.

– Därefter kom vi med i projektet. Den tillbyggda delen är cirka 1400 kvm. Till det kommer också nya personalytor uppe på lasthusen som vi också har byggt till. Vi har byggt en helt ny personalmatsal och där finns också konferensutrymmen och kontorslandskap.

”Top of the line”
– Vi har arbetat inne i butiken sedan trettondagen och började med att bygga om förbutiken. Det var en hel del ingrepp i befintlig butik. Till exempel har den manuella chark-, fisk och delidisken blivit riktigt bra. ICA Maxi Östersund har blivit en ”top of the line-butik” rakt igenom. Projektet har gått otroligt bra och det har varit en väldigt trevlig resa rakt igenom. Vi har hela tiden fokuserat på att prata med varandra, inte om varandra, avslutar en nöjd Nicklas Sandström.

Till sist; trots utbyggnaden blir det inga nya parkeringsplatser vid butiken. Däremot blir det alltså ett separat utrymme på parkeringen med vatten indraget för de hundägare som besöker butiken. Där kan de i lugn och ro lämna sina hundar i tryggt och svalt förvar medan alla inköp görs i ombyggda och fräscha ICA Maxi Stormarknad Östersund.

Fakta: Om- och tillbyggnad av ICA Maxi Stormarknad Östersund
Byggherre: ICA Fastigheter AB
Hyresgäster: ICA Maxi Stormarknad Östersund och Apoteket Hjärtat
Total- och byggnadsentreprenör: Fastec Sverige AB
Arkitekt: Norra Flygeln AB
Ventilation: Hallströms ventilationsprodukter, levererade av Bevego
Byggstart: september 2016
Färdigt: maj 2017

Foto: Rasmus Sandström

Text: Björn Asplind