Vinterns långa dagar och kyliga timmar kräver bra lösningar som gör att du kan arbeta både effektivt och säkert – inte minst när du är i farten. Enligt Arbetsmiljöverket är det viktigt att investera i kvalitetsbelysning och bra isoleringslösningar, vilket i sin tur skyddar både dig och dina material mot fukt och kyla.

Vintersäsongens kyla och mörker kommer att fortsätta ett bra tag till och de lätta kläderna är undanstoppade sedan ett tag tillbaka. Men, det är viktigt att komma ihåg att din mobila arbetsplats – nämligen servicebilen – också ska rustas för årstiden om du vill känna dig säker och effektiv. För att hantverkare ska kunna bevara samma effektivitet i vardagen, krävs därför bra lösningar som håller lastutrymmet upplyst och fritt från fukt om vintern.

– Att leta efter verktyg i ett mörkt lastutrymme, i kylan, för att endast hitta verktyg med urladdade batterier är något som de flesta vill slippa, konstaterar Johan Ernst, Sverigechef på Sortimo, Europas ledande leverantör av servicebilsinredning.

– Men den kalla årstiden behöver inte begränsa en vardag med ett redan fullspäckat schema. Med en ordentligt inredd servicebil kan du nämligen sköta ditt arbete precis så effektivt och bra om vintern som under resten av året, berättar han.

ab sortimo

I Sortimos inredningslösningar ingår LED-belysning som ger effektiv ljuskraft samtidigt som den har mindre påverkan på miljön. LED-belysningen finns i olika storlekar, så att den kan anpassas efter varje individs behov. Belysningens låga strömförbrukning säkrar minimal belastning av batteriet, även när det är kallt.

Bekämpa fukt i lastutrymmet
Förutom effektiv belysning rekommenderar Johan Ernst att du isolerar bilens lastutrymme. Inte minst för att servicebilen ofta fungerar som både mobil verkstad och lager och därför bör hållas torrt och skyddat från fukt. För att göra det finns det några lösningar som är mer effektiva än andra understryker han.

– Vi har sett flera exempel på hantverkare som har använt fuktabsorberande material. Men, det ökar även risken för att fukten håller sig kvar i lastutrymmet och utvecklar sig till mögel, vilket i sin tur kan göra att verktygen rostar. Välj istället isoleringslösningar som skyddar mot kyla och samtidigt är fuktavvisande säger han och fortsätter.

– En effektiv lösning är Aluthermo Quattro®, som är marknadens enda tunna multi-reflekterande isoleringssystem i flera lager, med ihopsvetsade ytor. Lösningen skapar en nästan ogenomtränglig barriär mot infraröd värmestrålning. På så sätt uppnås lagom temperatur i lastutrymmet både om sommaren och om vintern.

Redaktionen