Virtual Reality är på väg att förändra vårt sätt att arbeta, leva, göra affärer och i slutändan uppleva saker. Genom innovativa techbolag och startups skapas teknik för alla branscher, från underhållning till upplevelser och samhällsnyttiga funktioner. En av de svenska pionjärerna på området är BoldArc, som nu blivit utvalda att ingå som ett av bolagen i innovationshubben SynerLeap. Därtill tillkännages bolagets nya styrelse och Advisory Board.

I julas utsågs VR-glasögonen till årets julklapp. Föga förvånande, tycker Tobias Fröberg, grundare och VD på BoldArc.

– Takten i vilken tekniken för VR och AR har förbättrats under den senaste tiden visar på en rak väg framåt. I fjol slog VR igenom på riktigt som en konsumentprodukt, och det är en tydlig indikation på vilken spännande framtid vi har framför oss. Företag måste verkligen börja tänka på nästa steg och utforska hur VR och AR bör inkorporeras i digitaliseringsstrategierna för att i slutändan bli affärsutvecklande, säger Tobias Fröberg.

Startupföretaget BoldArc (Bold Architechture) är pionjärer på den svenska marknaden inom visualiseringar för VR och AR. BoldArc arbetar med att ta fram realistiska, skräddarsydda upplevelser genom realtidsteknologi. Fram tills nu har de primärt utvecklat applikationer för fastighets- och inredningsbranscherna, men nu lägger företaget grunden för ett nytt tjänsteområde med ett antal erbjudanden för industrin. Några av de produkter och tjänster som kommer erbjudas är: virtuell träning, fjärrstyrningsguidning, fjärrstyrd kontrollpanel, visualisering av produktdesign och visualisering av anläggningar.

SynerLeap – i hjärtat av ABB Corporate Research Center i Västerås

I samband med satsningen på nya tjänsteområden så har BoldArc nu också valts ut till att ingå i ABB:s innovationshubb SynerLeap. Syftet med SynerLeap är att skapa ett ekosystem där ABB kan dra nytta av och göra det möjligt för små teknikföretag att växa och expandera på en global marknad inom tre områden: industriell automation, robotteknik och energi. Visionen är att nå kortare innovationscykler, kortare tid till marknaden och tillsammans stärka konkurrenskraften. Detta möjliggörs genom den delade innovationsmiljön.

– Att ha blivit en del av SynerLeap innebär en otroligt stor möjlighet för oss. Den framåtanda som ABB/SynerLeap uppvisar och den aktiva roll de tar gör detta så mycket större än ett ramavtal. Vi kommer in som utvecklare för både VR och AR i SynerLeap och får genom detta tillgång till ABB, inklusive deras forskningsenhet och kunder. Detta är en oerhört viktig milstolpe i BoldArcs resa, säger Tobias Fröberg.

Ny styrelse

BoldArc växer så det knakar och Monica Hedberg och Tobias Edvardsson har värvats till bolagets styrelse. BoldArc har även en nykomponerad Advisory Board som består av Peter Dahlander, Michael Doron, Markus Nyström och Anna-Johanna Klasander.

– Vi är jättestolta över att kunna värva så kompetenta och erfarna medlemmar till såväl styrelse som Advisory Board. Vi ser fram emot att tillsammans med dem och deras kollektiva erfarenhet och kunskap växa ännu mer och hjälpa fler företag att utvecklas med hjälp av realtidsapplikationer, VR och AR under 2017, säger Tobias Fröberg.

I styrelsen ingår:

Monica Hedberg har en bakgrund som serieentreprenör och har framgångsrikt drivit bolag i flera olika typer av branscher. Hon driver nu ett eget investmentbolag med inriktning mot teknikbolag. Monica har mångårig erfarenhet av att leda växande bolag och bolag i förändring både operativt och genom ett aktivt styrelsearbete.

Tobias Edvardsson har grundat flertalet IT-företag och har drygt 20 års erfarenhet av styrelsearbete. För närvarande är han General Counsel i Neqst – en private equity-fond som investerar i teknologibolag.

I Advisory Board ingår:

Peter Dahlander har en bakgrund från kapitalmarknaden där han som finansanalytiker arbetat med såväl onoterade som noterade bolag. Han har kombinerat rådgivande uppdrag med att vara verksam i bolag som Handelsbanken, Carnegie och Clavister.

Michael Doron har exekutiv- såväl som styrelseerfarenhet inom företagsutveckling och företagsfinans och är för närvarande partner på Alpha Nordic Ventures som han medgrundat. Tidigare har han därtill medgrundat och arbetat som partner på DDR & Associates och Evolution Capital.

Markus Nyström är grafiker och en av grundarna till DICE som numera ägs av Electronic Arts. Han har drygt 25 års erfarenhet av skapande av alla typer av datorgrafik, användargränssnitt och grafisk out- sourcing och har suttit i styrelser och Advisory Boards i cirka 15 år. För närvarande arbetar Markus med ett egenstartat företag inom datorspelbranschen.

Anna-Johanna Klasander är en forskarutbildad arkitekt med bakgrund inom arkitektur och stadsutveckling. Nu är Anna-Johanna partner och utvecklingschef på White arkitekter och är därtill professor of the practice på Chalmers Arkitektur. Dessutom sitter hon i regeringens samverkansgrupp för Smarta städer.

Redaktionen