Atlas Copco, marknadsledande inom gruv- och bergbrytningsutrustning, satsar på utveckling av eldrivna fordon. Fokus framåt är batteridrivet.
– Våra kunders framtid är eldriven, säger Andreas Nordbrandt, President Altas Copco Underground Rock Excavation Division i Örebro.

Atlas Copco fokuserar på nollutsläpp och eldrivet och har planer på att utöka produktportföljen med eldrivna lastare, borriggar och gruvtruckar.

– Atlas Copco kommer ha ett fortsätt samarbete med samtliga kunder som har valt diesel men beslutet att röra sig mot eldrivet är ingen slump. Det är hög tid att se framåt och lämna fossila ämnen bakom oss, säger Nordbrandt. Vi måste reflektera över gruvindustrins koldioxidutsläpp och ta ansvar som marknadsledare.

ac atlas copco

Atlas Copcos eldrivna lastare, borriggar och gruvtruckar har testats inom industrin och enligt Nordbrandt är den nya teknologin redo att ta över.

– Våra maskiner med nollutsläpp har redan bevisats kunna matcha diesel i prestanda, ibland även mer än så, och det här är bara början. Produktiviteten och lönsamheten för våra kunder kommer bara att öka härifrån och framåt, säger Erik Svedlund, Global Marketing Manager Electrification på Atlas Copco.

– El och batteridrivna fordon är framtiden inom gruv- och bergbrytning, säger Nordbrandt.

Förutom låga löpande kostnader på maskinerna, finns det avsevärda besparingar att göra inom ventilation och kylning.

Men viktigast av allt är att de eldrivna maskinerna bidrar till en säkrare och mer hälsosam arbetsmiljö för alla inom gruvindustrin.

Atlas Copco gör just nu finjusteringar på de kommande batteriprodukterna.

Nordbrandt intygar:

– Vårt mål är nollutsläpp inom gruvindustrin. Vi kan nå det genom intresse för vetenskap och teknik. Det här är en kraftförändring som ändrar allt.

Foto: Atlas Copco
Redaktionen